News
Frost news
8 maj 2015

Tyvärr är frostnyheterna för alltid förlorade i de stora cyberjaktmarkerna. De enda som finns kvar är dessa från en tidig version av siten


 
Svart magi från Manitou
11 apr 2001

Manitou presenterade nyligen sin nya gaffelserie Black. De kommer att ersätta X-Vert gafflarna och är svaret på Marzocchi och Rock Shocks Psylo serie. Det mest slående med Blackgafflarna är att bromsbågen är monterad på baksidan, vilket Manitou med sedvanlig finurlig mumbojumbo kallar RAT - Reverse Arch Technology. Detta är ingenting nytt, b.l.a. Pace har kört med det tidigare.

"Om man ständigt gör som man alltid har gjort dem, kommer man alltid att få samma resultat.", säger Joel Smith från Manitou. "Vi började designa Blackgafflarna utifrån ett helt tomt papper. Genom att placera bromsbågen på baksidan har vi lyckats öka gaffels styvhet utan att öka vikten. Vi kan också placera bromsarna närmare gaffelbenen och på så sätt öka både styrka och modulation."

Blackgafflarna har Manitous TPC-dämparinsatts, som har både kompressions- och återgångsdämpare i samma gaffelben. En ny gaffelkrona tillåter också bredare däck. Även inställnings funktionen har förnyats. Bland annat kan man helt utan verktyg ställa in slaglängden utan att plocka isär gaffeln.

Blackgafflarna kommer i fem olika versioner:
• Black comp: Fjäder, Fluid Flow dämpning, 80-100mm, 1,8kg
• Black Elite: Fjäder, TPC dämpning, 80-100mm, 1,7kg
• Black Elite: Fjäder, TPC dämpning, 100-120mm, 1,9kg
• Black Elite Air: Luft/fjäder, TPC dämpning, 80mm, 1,5kg
• Black Super Air: Luft, TPC dämpning, 100-120mm, 1,7kg


www.manitou.com


 
Benders nya leksak
11 apr 2001

Detta är vår ständige inspirationskälla och dåren Droppmeister Joshua Benders nya leksak. Det är en helt custombyggd Karpiel med dubbla dämpare. Fram sitter en Risse Big Foot med 300mms slag. Denna maskin är byggd enbart för en sak, att kastas handlöst utför klippkanter och riktigt stora dropps. Vi kan nog vänta oss höjder närmare 20 meter från friåkningens svar på Seth Enslow i framtiden.

Lite kuriositet om bilden. Mannen i blå t-shirt är Dean Williamson. Bike körde en artikel om honom i Marsnumret - Ride Free or Die. Dean Williamson: Bomb-Thrower in the Trail Access Jihad. För tjugo år sedan ägnade han den mesta tiden åt att minska vikten på sina hojar. Han borrade allt, t.o.m. styret! Vissa vandrar långt på cyklingens stigar...

 
Balfa i Europa
5 apr 2001

Kanadensarna med den charmigaste av loggor och med de mer bastanta av ramar, har äntligen landat här på rätt sida av atlanten. De är mest kända för sin brutala DH maskin Nouvoue Riche med avancerade kedjedragning ala Brooklyn TMX. Men har också fått ryckte om sig att tillverka en utmärkt north shore droppmaskin vid namn BB7 och bushardtailen Minute Man.

BB7 är en DH/FR orienterad ram med en hög infästning av svingarmen. Detta gör att bakhjulet rör sig i en vid båge bakåt, vilket ger ett bakhjul som lätt tar sig över grova hinder och ger bra dämpning i stök. För att undvika att pedalkraften blir påverkad av den höga infästningen har Balfa utvecklat ett system där kedjan leds upp via en rulle vid fästpunkten. Därmed får man ett helt neutralt slag på fjädringen som då arbetar betydligt effektivare. Ett intressant och nyskapande system som det tidigare bara har experimenterats med, men Balfa är hittills de enda som har satt i produktion. BB7 ramen väger ca 4.5 kg och kostar ca 1600 pund.

Minute Man är deras tåliga och kraftiga hardtail ram i äkta 4130 CrMo. Med en ramvikt på nästan hela 3 kg och med feta fyrkantsrör i baktriangeln så är den rejält tilltagen. Anpassad för gafflar med 3.5 till 4.5 i slag och endast i 15 tums storlek.

Kan köpas från engelska iddon Racing, +44 (0)1663 742844.

www.balfa.com


 
Nomineringar till Seth Enslow Ragdoll Awards
26 mar 2001

Nomineringarna för vinterns Seth Enslow Ragdoll Awards är klara. De nominerade är Kalle, Erol och Bibbe. Stor gala och prisutdelning sker på Johnnys lördag 31 mars kl 20.00.

Johnnys ligger på S:t. Eriksgatan mellan Drottningholmsvägen och Hantverkargatan.
Åk T-banan till Fridhemsplan, gå upp uppgången Fridhemsplan, gå vänster, förbi Åhlensentrén till kiosken i hörnet. Titta snett över korsningen, där ligger en optiker. Gå dit, följ S:t. Eriksgatan 30 meter... där hittar du Johnnys!

Seth Enslow Ragdoll Awards


 
Frost - da beer!
26 mar 2001

Frost redaktionen hade hört rykten om öl med vårt namn på några gånger, men alla efterforskningar i systembolagets kataloger gav aldrig nåt. Mycken frustration uppstod då vi, som ni säkert har insett, har ett speciellt förhållande till just jästa maltdrycker. Och ett öl med vårt namn på vore nästan för bra för att vara sant. Men tillslut lyckades vi i alla fall vaska fram lite info med substans.

Spendrups producerar ölet och det heter mycket riktigt Frost, det är än så länge inte avsett att säljas på bolaget, utan bara på noga utvalda barer och resturanger. Allt för att göra det så exklusivt och speciellt som möjligt. Självklart känner vi oss hedrade över en sån behandling av en produkt med vårt namn, men än så länge har vi tyvärr inte lyckats luska fram ett enda ställe där det serveras. Vi väntar med spänning på att få korka upp den första flaskan och funderar allvarligt på att ringa Spendrups och be på våra bara knän för att få loss åtminstone en back. Stay tuned...

www.spendrups.se


 
Ny Cannondale DH hoj
26 mar 2001

Det stora C:et presenterade nyligen sin nya Dh hoj för ett fåtal jornalister och det har i alla fall slunkit ut en bild på bygget. Det enda vi tror oss veta är att den kallades för Gemini, men om det är den färdiga produktens namn, och info om alla andra detaljer verkar vi få vänta på.

www.cannondale.com


 
Santa Cruz och Intense kör med VPP
23 mar 2001

Santa Cruz har tillsammans med Intense köpt Outlands VPPsystem (Virtual Pivot Point). Nu i helgen kommer båda två att presentera dessa nya hojar på Sea Otter Classic i Californien. Inga av Sun Race/Santa Cruz's åkare kommer dock att köra på den nya hojen nu till helgen men till Big Bear senare i vår kommer de att kunna välja att köra på den.

VPP systemet är byggt för att vara helt neutralt från pedalkraften och samtidigt vara en lika effektiv dämpare mot terrängens ojämnheter som andra. "Med VPP systemet kan man få en effektiv kraftöverföring och acceleration även med stort sagg", menar Rob Roskopp från Santa Cruz. Han säger att han och Jeff Steber från Intense var impade av VPP hojarna ända sedan de dök upp i början av 90talet. När Outland gick omkull för ett par år sedan var de snabbt framme och började förhandla om patentet.

Outlands VPP har fått mycket kritik, framför allt för de veka lagren, men Rob säger att man har löst dessa problem. "Vårat mål är att bygga den mest pedaleffektiva DHhojen på marknaden." Santa Cruz's VPPrigg kommer att vara utrustad med Fox Vanilla RC dämpare och leverera nio tum i röven. En Freeride version kommer att tas fram inom ett år.

www.santacruzbicycles.com
www.intensecycles.com


 
Nya hojar från Kona
21 mar 2001

Kona presenterade för ett par veckor sedan 2002 årsmodellerna under en regnig helg i Portugal. Störst uppmärksamhet fick de två nya Stinky modellerna, Six och Nine, och en helt ny rigg speciellt framodlad för långa skogsturer, 4X4 Backcountry. Man avslöjade också att man inom tre år hoppas kunna bygga upp Kona Test Ride Centres i alla Europeiska länder. Efter samma modell som finns på ett flertal ställen i USA och Kanada kommer man här att kunna hyra de senaste Kona modellerna för en rejäl testomgång.

4X4 Backcountry Denna primergrå cykel har samma fyrdelade länkage som Stinkyn, men har kortare slaglängd och lägre vikt. Den är designad för långa vildmarksturer över stock och sten. Troligtvis kommer den att finnas i två versioner, en budget modell runt 20 00, och en Dee-Lux med hydrauliska skivbromsar och låsbara dämpare.

Stinky Six Nu har Stinkyn vuxit till sig lite. Genom att förlänga hävarmen pumpar Kona ut 25mm längre slaglängd, något som passar Konas Clumpåkarnas höga dropps och grottiga stigar. Ramen är byggd i Easton RAD-rör och är anpassad för både enkel- och trippelkronade gafflar. Bli inte förvånad om det dyker upp en Barbierosa Kona på frostningarna framöver.

Stinky Nine Det här är en riktig specialmaskin. Byggd i en begränsad upplaga för de riktigt feta droppsen kommer den att bli en trevlig, men sällsynt bekantskap. För att kunna svälja de 225 millimeternas slag är kedjestagets infästning placerad högre, ovanför stora klingan. Huvudramen är byggd i Clumps fyrkants-rundarör. Bak har den samma justerbara drop outs som tab Primon. Designad för dubbla drev med bashguard och BMX-vevlager råder det inget tvivel om att man vill ha en hoj som ska tåla allt, och lite till.

www.konaworld.com


 
  Wade Simmons utkastad från Ride To The Hills premiären
19 mar 2001

På Onsdagen 14 Mars gick premiären av Ride To The Hills av stapeln på Richards on Richards i Vancouver, Kannada. Ett stort antal personer hade samlats för att dricka öl, mingla, snacka hoj och ha trevligt. Men framför allt för att se Ride To The Hills, uppföljaren till Shift.

Med på festen var också stjärnorna i filmen; Wade Simmons, Thomas Vanderham, Andrew Shandro, Dave Watson, Ryan Leech, Cody Swansborough, Jesse Roberts, Jordie Lunn, Kevin Sansalone med fler. Eftersom dessa, liksom flertalet övriga i lokalen, inmundigade en hel del öl i väntan på att filmen skulle börja var kön till toaletterna lång. Wade Simmons, känd från bla North Shore eXtreme filmerna och Kranked serien och en av Rocky Mountains Froriders, stod i kön med både ben och ögon i kors då dörren in till köket öppnades. Någon i kön sa "Öh, där är en diskho." Wade, som tyckte det var en strålande idé, knallade in och lättade på trycket. Tyvärr ansåg inte personalen på stället att det var så lyckat och Wade Simmons blev utslängd redan innan visningen av filmen hade börjat.

www.nsmb.com
 
   
Ny hoj från BMW
7 mar 2001

Det förra larmet om en ny hoj från BMW visade sig ju tyvärr vara falskt. Nu kan vi dock presentera en riktig nyhet. Det rör sig om en TMX med, hör och häpna, aluram. Och detta från gossarna som i det närmaste brukar gjuta sina hojar i stål! Det mesta är sig likt jämfört med den gamla hederliga stålTMXen, bl.a. ett länk-kedjesytem som ger mellan 200 och 260mm slag. Pris för ett ramkit, inkl Hope baknav, Profile vevar, Risse dämpare, flytande diskbromsfäste och ett inbyggt kedjeguidesystem, ligger på ca 4.700$US.

www.downcycles.com
www.brooklynmachineworks.com
 
   
  Shift 2 - Ride to the Hills
2 mar 2001

Uppföljaren till Shift, Ride to the Hills, har premiär 14 mars på Richards i Vancouver kl. 19.00. Biljetterna kostar 12$ CDN i förköp på Deep Cove, och 14$ CDN i dörren. Stor fest med stjärnorna i filmen; Andrew Shandro, Dave Watson, Cody Swansborough, Jesse Roberts och Wade Simmons utlovas.

www.nsmb.com
 
   
  Kranked 4 - Search for the Holy Trail
2 mar 2001

Det senaste året har Wade, Richie, Andrew, Dan och grabbarna varit runt i världen för att filma branta stup, feta drops och brutal friåkning till Kranked 4 - Search for the Holy Trail. Premiären är 15 april, men redan nu finns en trailern att sukta sig med.

www.radical-films.com
 
   
  MRP 2 - 3 klingors kedjeguide
2 mar 2001

MountainSpeed/MRP utökar sitt sortimente med tre nya kedjeguider tänkta för de som söker tålighet för DH, markfrigång för trials och utväxling för skogskörning - kort sagt riktiga friåknings prylar.

Med MiniMe MRP kan man få den klassiska enkelklingskedjeguiden till mindre klingor. Den är specifikt designad med 30 - 34 tänders klingor i åtanke och passar både till 4 och 5 bultars vevar. Vi kommer säkert att få se MiniMen på många fullfjädrade friåk, särskilt de mer North Shore inspirerade.

BASHER är den fetaste, hårdaste, tuffaste, tyngsta kedjekransskyddet i arsenalen. Detta 5mm tjocka pansar passar till klingor mellan 30 och 34 tänder.

Den intressantaste produkten är nog LRP (Long Range Patrol), en kedjeguide för 2/3 klingor. Med LRPen är man inte längre bunden till en klinga för att få kedjeguidens säkerhet utan kan nu dunka på i de stökigaste nedfarterna utan att riskera att tappa kedjan, men också trampa hela vägen upp. Med andra ord en produkt för oss som envisas med att stundom använda lilla klingan men ändå vill se tuffa ut.

www.mountainspeed.com
 
   
  Självlysande ram
24 feb 2001

Kona rulade en smula i cred förra året då de presenterade sina hojar med självlysande dekaler. Alla vi som växt upp med små självlysande skelett och Frankensteinsmonster i plastmodell klappade förnöjt händerna i glädje och nostalgi. Tyvärr verkar det som om de inte fullföljer denna geniala pr-kupp i år och visst kände vi en smula saknad på en gång. Men nu visar det sig att det finns andra ännu mer dedikerade skräcknostalgiker än vi trodde. De ultracoola freaksen på Vicious Cycles erbjuder nu till det facila priset av 660 dollar att lacka din nyinköpta Vicious Cycle ram eller vilken ram du nu vill, i en väldigt självlysande färg. Glow in the dark! Indeed!!! Vem blir den förste på en Frost/Nightshift med denna lilla specialeffekt..?

www.vicious cycles.com
   
  Seth Enslow Ragdoll Awards
24 feb 2001

Efter att vanmäktigt ha beskådat ett flertal feta krascher och missöden både under SDS:er, frostningar och andra tillfällen, kände vi på FROST att det var dags att premiera detta underhållande beteende. Därmed bestämde sig FROST för att helt enkelt instifta ett pris till förmån för den eller de olyckliga som presterar den fetaste/värsta, eller på annat vis mest underhållande/skrämmande vurpan/kraschen (eller på något annat sätt framkallandet av kroppslig skada).

FROST har den stora äran att få presentera det nu instiftade: SETH ENSLOW RAGDOLL AWARDS!

Priset kommer att delas ut två gånger per år, ett för tiden oktober till och med mars, och ett för tiden april till och med september.

För att bli nominerad måste tillbudet: Ha skett inom ovan redovisade perioder, ha skett i samband med freeride åkning på cykel, ha skett i åsyn av oss Grandukes of FROST eller de vi litar på, ha skett i samband med frostning eller annat tillfälle som vi accepterar, ha framkallat kroppslig skada eller mirakulöst undvikit att ge kroppslig skada (mirakulöst är ett tungt vägande begrepp här), ha en överlevande (delas ej ut poststumt), och framför allt, ej ha varit avsiktligt!

Chanser till vinst ökar med inslag av följande : Materialskada, blåmärken, blodvite, skrapsår, förlorad procent av hud, krossår, brutna ben, förlorade kroppsdelar, bandage, gips, stygn, titanskruvar, ambulansfärd, sjukhusbesök, akutbesök, sjukhusvistelse, akutvård, helikoptertransport, medvetslöshet, koma och slutligen, stilpoäng.

Grandukes of FROST är och kommer att förbli helt och hållet enväldiga domare, och vårt beslut är oåterkalligt och odiskuterbart (mutor kommer att emottas, men kommer inte att garantera någonting). Själva priset, dess värde och dess antal kommer att beslutas och/eller anpassas av Grandukes of FROST från fall till fall. Prisceremonins tid och plats kommer att beslutas av Granddukes of FROST vid varje prisperiods slut, och kommer meddelas via forum eller på annat sätt.

Nomineras till priset kan alla de som vi, Granddukes of FROST, godkänner för nominering.
 
   
 

BMW Parkranger
24 feb 2001

Hjältarna på Brooklyn Machine Works verkade ha ett nytt projekt på gång. Det hade ryktats lite på nätet om en eventuellt ny hoj från dem, men ingenting med substans hade hittills gått att hitta och själva teg de som muren. Så för en tid sen flöt det upp några bilder som skapade både nyfikenhet och förvirring. Först ropades det: Ny hoj, ny hoj! Vilket snart följdes av ett: Sorry, gamla bilder på gammal hoj. Sen gick det varvet runt och hävdades bestämt att det ändå var en ny en.

Men efter att vi här på Frost har tittat lite på bilderna och forskat en hel del, så är i alla fall en sak klar: Detta är onekligen en gammal hoj, tyvärr!

Vi har i alla fall fått fram ett namn, och det verkar som den var benämnd Parkranger. När man tittar på bilderna så slår det en hur lik den är en annan av BMW:s tidiga totalbrutala hojar: Supertruckern. Men ändå, den skiljer sig ändå på en hel del detaljer. Framförallt verkar den mer vara utvecklad som en mindre arbetsintensiv ram, men fortfarande med BMW:s speciella teknik i centrum. Den ska vara en tidig testprototyp som tyvärr aldrig nådde produktion, och tillverkades bara i ett eller några få ex.

Synd är det, för snygg är den och ser ut som om den skulle kunnat vara en billigare ram från BMW. En "budgetmodell" som kunde gjort det möjligt för oss vanliga, ekonomiskt dödliga att kunna glida ner på stan och droppa en trappa i äkta Brooklyn Machine Works gung. Suck!

www.brooklynmachineworks.com

   

Finger freeridebikes
24 feb 2001

Finger bikes har väl alla sett. Ni vet de där små BMX hojarna som det går att "meka" med, typ ta av hjulen på, som är styrbara och där pedalerna snurrar när hjulen snurrar. Själva har vi alla fall gett bort en i födelsedagspresent, och den var mycket uppskattad. Tidigare har det tyvärr bara funnits BMX hojar, även om det coolt nog har varit ett stort urval modeller från en massa olika tillverkare. Nu verkar det som om tiden har kommit till vår lilla värld, för det har börjat mumlas på nätet om freeridehojar i olika modeller. Vi letade lite men hittade då bara en kass bild på en K2 Discomonkey i nån slags förpackning. Men kolla det här, nu tillslut dök det upp en bild på en Santa Cruz Super8 med fungerande bakfjädring och RS Boxxer. Ganska clean liten sak. Den är tillverkad av Flick Trix/Spinmaster Toys, som även har en Intense M1. Man får bara hoppas att det blir en rejäl serie att samla, med märken som Cortina, Karpiel, BrooklynMachineWorks och många fler...

www.spinmaster.com
   
  Urban/Streettävlingsidé
24 feb 2001

Ibland hittar man inspiration på de mest oväntade ställen. Vi på FROST har vid ett flertal tillfällen diskuterat om och hur man ska arrangera en freeride/urban/street tävling. Mycket har det pratats om men tyvärr har alla ideér blivit för komplicerade, dyra eller stora för att det skulle vara intressant. Men det verkar som om BMX:världen eventuellt hittat ett koncept man kanske skulle kunna spinna vidare på.

Det hela bygger på att man ska bjuda in ett gäng BMX-åkare till en storstad i USA, NewYork och ev. Denver. Där ska man släppa iväg dem ut i stan i grupper om tio, och varje åkare får med sig en videofilmare var. Åkaren och filmaren har två timmar på sig att få ihop tio minuter film med bra åkning, klippt direkt i kameran. När alla har varit ute och fått ihop sina tio minuter så väljer domarna ut finalisterna och då släpps dessa iväg för att vara ute i tre timmar och få ihop minst femton minuter med hård åkning. Poäng delas ut som vanligt för olika streettrick och hur aggressivt man kör, men dessutom får man extra poäng om man blir jagad av polis eller säkerhetsvakter, med riktiga bonusar om man dessutom kommer undan. Slutligen efter att tävlingen är över kommer det hela klippas ihop till en halvtimmes eller timmes tv-show som skall visas på den amerikanska tv-kanalen ESPN2.

Man kanske själv inte har tillgång till videokameror i den omfattningen, men det är i alla fall ett djävligt cleant koncept att inspireras av. Själva hoppas vi att kunna bjuda in er i sommar på någon slags aktivitet med liknande förtecken. Vi får väl se...

 © Frost 2001-2002
www.frostnet.nu