Shiny Bits:Rohloff speedhub
  Rohloff speedhub är ett nav med 14 invändiga växlar som helt bryter mot det vi är vana vid. Ur ett vanligt 27 växlat system får man ut 14 olika växellägen, resten är lägen man får på köpet. Ett Rohloff nav väger mellan 200-400 gram mer än motsvarande Shimano komponenter, men det man vinner är t.ex. en perfekt kedjelinje, inga hoppande växlar när det blir stökigt, en jämn skillnad mellan växlarna med 13,6 % ökning hela vägen, hela växelmekanismen skyddad mot smuts och vatten.

Man växlar med ett vridreglage som är markerat från 1 till 14, tillverkat av aluminium till skillnad från marknadens vanliga plastreglage. Hela paketet andas kvalitet och baktanke in i minsta detalj.

Rohloff har ett prototyp-nav som har rullat felfritt i 10 år med endast rekommenderade oljebyten gjorda. Navet finns i 3 varianter och i 3 färger, ett för fälgbroms samt ett med skivbromsfäste och dessutom ett med hjulmuttrar för tandemcyklar. Färgerna är svart, rött och silver. Bromsskivorna finns att få till Magura, Hope, Hayes och Shimano. Det har blivit populärt i downhillkretsar att använda detta nav och det är väldigt populärt även i USA. Jag träffade familjen Rohloff (som är tyskar) på Interbike mässan i Las Vegas och deras monter var full av folk hela tiden. I Sverige kan man kontakta Cykelspecialisten i Stockholm för mer info 08-669 13 60. Ca. pris: 10.000:-

/BoBbY

 
<<Förra Nästa>>© Frost 2001-2002
www.frostnet.nu